GALERIJA SLIKA


DOGAĐANJA

Naš Dom organizirao je dvodnevni simpozij, „Zajednice podrške: otpornost, osnaživanje i mentalno zdravlje“, koji se održao 09. i 10.04.2024. godine u hotelu Dubrovnik, Gajeva 1, Zagreb.

Cilj održavanja simpozija je bilo jačanje i napredak profesije socijalnog rada u području zaštite i promicanja mentalnog zdravlja, razmjena pozitivnih iskustava, jačanje međuresorne suradnje u skrbi za odrasle osobe - korisnike naših usluga te isticanje primjera dobre prakse koju pripadnici raznih profesija provode u različitim područjima svojega rada te jačanje kapaciteta i očuvanje mentalnog zdravlja stručnjaka.

Dobar uspjeh u otvaranju stambenih zajednica profeštali smo s prigodnim druženjem korisnika i radnika.

1. Dana 02.01.2024. godine otvorili smo novu stambenu zajednicu u Španskom za tri "naša mušketira".

2. Nakon samo nekoliko dana, 15.01.2024. godine, otvorili smo još jednu stambenu zajednicu za troje naših korisnika u Ilici.
U srijedu, 29.ožujka 2023. godine prisustvovali smo na manifestaciji Doma Sveti Josip Zagreb pod nazivom „Kreativna korizma“ – susretu sudionika stvaralačkih radionica Domova i Projekta GC-a na temu: Uskrsni stol. Za izložbu smo pripremili i predstavili radove naših korisnika. Nakon umjetničkog programa sudjelovali smo na predavanju muzejske savjetnice gđe. Željke Jelavić na temu: „Tradicionalni hrvatski jelovnici u vrijeme Korizme i blagdana Uskrsa“.
Sudjelovanje na nacionalnom gastro natjecanju „Amorova žlica“ – za društvo jednakosti organiziranog od Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja. Čast nam je bilo sudjelovati i doprinijeti našim skromnim kulinarskim umijećem korisnice Ivezić A.
Dom za odrasle osobe Zagreb već duži niz godina pokušavao je otvoriti Dnevni boravak za osobe s mentalnim teškoćama na području Grada Zagreba koji je otvoren 12.10.2022. godine te je tom prigodom održano svečano otvorenje.
Ubrzo nakon otvorenja Dnevnog boravka pristigli su nam i novi korisnici. Vrijeme u njemu provode sudjelovajući u brojnim radionicama poput kuharskih, kreativnih ili edukativnih, a sve uz pomoć našeg radnog terapeuta. Također, Dnevni boravak postao je mjesto na kojem se korisnici mogu opustiti i međusobno podružiti.
Danas se ostvarila dugogodišnja želja naših korisnika gospođe Tkalčević M. i gospodina Kalim I. Sklopili su brak u Matičnom uredu Gajnice, a nakon toga uslijedila je „fešta“ u novootvorenom Dnevnom boravku u Ilici. Toj su prigodi bili nazočni korisnici i radnici Doma, a sve je bilo popraćeno novinarima HRT-a.
Dana 21. i 22.03.2018. godine organizirali smo Simpozij pod nazivom "Rehabilitacija osoba s mentalnim teškoćama". Simpozij se održao povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, 65-godišnjice postojanja Doma za odrasle osobe Zagreb, te 40-godišnjice postojanja Dislocirane jedinice Mirkovec, koji skrbe o odraslim osobama s mentalnim i drugim poremećajima. Cilj održavanja simpozija bilo je daljnje jačanje i napredak profesije socijalnog rada u području zaštite i promocije ljudskih prava, razmjena pozitivnih iskustava, jačanje međuresorske suradnje u skrbi za odrasle osobe - korisnike naših usluga te isticanje primjera dobre prakse koju pripadnici raznih profesija provode u različitim područjima svojega rada. Na simpozij su se odazvali, osim socijalnih radnika, i liječnici, medicinske sestre, radni terapeuti, fizioterapeuti, psiholozi, pravnici... Bilo je stručnjaka iz cijele Hrvatske.
Održana protupožarna vježba korisnika i radnika. Uspješno smo ugasili vatru i naš "dvorac" ostao je obranjen.
Uz već staru stambenu zajednicu otvorena je još jedna za troje naših korisnika. Kod otvaranja prve bili smo počašćeni posjetom naše tadašnje ministrice, a nadamo se posjeti i sadašnje.

"Moj najbolji prijatelj je čovjek koji mi želi dobro zbog mene samog." U tome smo i uspjeli. 21.10.2014. godine proslavili smo prvu godišnjicu samostalnog stanovanja naših korisnica uz maleni domjenak, prijatelje, radnike doma i predstavnike Ministarstva socijalne politike i mladih. Korisnice su postale samostalnije i zadovoljnije što je podiglo njihovu razinu i kvalitetu života. Samostalan način života pruža im samostalnost u bilo kom pogledu (kuhanje, druženje s prijateljima i članovima obitelji, odlasci u šetnju, na kavu...).
Dom Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokrenuo je projekt "Psihosocijalna podrška i rehabilitacija" (PPR) za odrase osobe s mentalnim teškoćama. Za kraj provedenog projekta organizirali smo tribinu kako bi široj javnosti mogli prezentirati postignute (pozitivne) rezultate projekta.
"Sajam dobrote Trogir 2016."

U organizaciji Doma za odrasle osobe Trogir održan je osmi Sajam dobrote. Dvanaest izlagača uključujući i naš sudjelovalo je u humanitarno-prodajnoj izložbi, gdje smo izlagali svoje radove.

Za vrijeme boravka u Trogiru s našim korisnicama N. Kundich, D. Bošnjak i A. Halavanja posjetili smo znamenitosti grada Zadra (Pozdrav Sunca, Morske Orgulje, crkva sv. Donata) te gradić Trogir gdje smo uživali u šetnji uz more i ispijajući kavu.​